3 Şubat 2011 Perşembe

2010'dan kalanlar Viyana Notları


Uzun bayram tatilinin bir bölümünü değerlendirmek adına planlanan 4 günlük kısa tatil planımızın birinci durağıydı Viyana. Mevsim kış olunca hem de Christmas kutlamalarına  denk gelince çok güzel bir 1,5 gün geçti burada.
Ama bu kadar kısa sürede verimli geçirebilmek için bayağı bir çalışma yapmak gerekti onu da belirtmem gerek.


Ulaşım &Konaklama

Viyana toplu taşıma konusunda hayran olunabilecek Avrupa şehirlerinden bence. Gelişmiş bir metro ağı, bir çok otobüsü, tramvayı ve treni mevcut.

Havaalanından şehre ulaşabilmek için üç alternatifiniz var. Birincisi direkt Wien Mitte istasyonuna  16 dk'da hiç durmadan giden City Airport Train (CAT). İkincisi normal S-Bahn Tren Hattı, son olarak Post Bus otobüs hatları. Normal tren hatları da yaklaşık 24dk'da Wien Mitte'ye ulaşıyor. Havaalanından otobüslerde şehrin çeşitli ana noktalarına 25 ila 45 dk arasında ulaşıyorlar. Bunlar arasında kalacağınız yere göre seçim size kalmış. Hepsinin fiyatları hemen hemen aynı.

Daha detaylı bilgi için işte linkler;




Şehir içi toplu taşıma içinde Metro,Gece Otobüsleri vs. buradaki bilgilerden yararlanabilirsiniz.

Kentin turistik önemli noktalarını oturduğunuz yerden görmek istiyorsanız Ring Tram diye bir tramvay hattı var. O da yararlı olabilir.


Gelelim konaklama olayına. Tabi ki bir sürü güzel otel  mevcut. Şehrin merkezindeki oteller biraz pahalı. Hedef temiz odada konaklama olduğundan ve toplu taşımada süper olduğundan bence merkezde kalmaya gerek yok. Biz tercihimizi buradan yana kullandık 5-10 dakikada hop şehir merkezindeydik.

Bence kısa süreli seyahatlerde Vienna Card pek kullanışlı değil. Ama yine de hem Viyana'yı detaylı hem de kartın şartlarını incelemek isterseniz doğru buraya bakmanız gerekiyor. Bu site çalışmalarımı yaparken bayağı yardımcı oldu doğrusu.



Gidiş zamanımızın en güzel yanı herhalde Christmas hazırlıklarına denk gelmesiydi. Her sene Kasım ayının 12 'den itibaren şehrin belirli yerlerinde standlar kuruluyor. İnsanlar hem yılbaşı hazırlıklarını yapıyorlar hem de  Gluewien (bildiğiniz sıcak şarap) içerek keyiflerine keyif katıyorlar. Bu pazarların en güzeli Rathaus meydanında olanıydı bence.Viyana'da olduğumuz iki gece boyunca otelimize gitmeden önce uğrak noktamız oldu. 

Christkindlmarkt mutlaka ajandaya kaydedilmesi gerekenlerden.

Yeme, içme konusunda süre az olduğundan çokta fazla alternatif denememiz olmadı aslında. Ayak üstü atıştırmak için iki tane alternatif var Viyana'da .Birincisine çok da uzak değiliz İstanbullular olarak Duran Sandwiches tıpkı İstanbul'da olduğu gibi Viyana'nın da birçok yerinde mevcut. Ne de olsa ana vatanı :)). Duran'a alternatif  Viyana'da daha ünlü olan birde Trzesniewski var. Dilimleri onlarında mevcut.

Kafelere gelince bizim tercihimizin ilki  şu çookk meşhur Sacher Torte'si olan Sacher Cafey'di.  Pekte öyle süper birşey değil laf aramızda bildiğin çikolatalı pasta. Ama mutlaka yemeliyim diyenler deneyebilir. İkincisi ise dekorasyonunu bile senelerdir değiştirmemiş olan Cafe Hawelka. Kafenin İngilizce menüsü bile yok bu arada. Smokinli garsonu beline bağlı para çantasıyla geliyor siparişinizi alıyor. Biz bu arada kahvaltı etmeye kalktık ama yiyecek bir şey bulamadık ama kahvesinin lezzetine diyecek yok.

Gurme alışverişi konusunda bizi çıldırtan mekan Julius Meinl'di. Eve direkt  dönecek olsak herhalde burada alışveriş konusunda kendimizden geçebilirdik. O güzelim birbirinden farklı lezzetlere baka baka iç geçirdik.


 Stephansdom, Hofburg Palace, Museumquartier, Karlskirche, Parlemento binası, Rathaus, Beldevere Sarayları ve Klimt koleksiyonu, Stadtoper, Hundertwasser House'da görülmesi gereken mekanlardan...

Viyana daha denenecek bir sürü kafesiyle ,gittiğimiz yemek mekanlarında bulunamayan Dana Schnitzel'i ile, Stadtoper'de dinlenecek Strauss ya da Mozart'ı ile akıllarda kaldı. Benim için kış şehri olan Viyana kesinlikle havaların güzel olduğunda fırsat bulunduğunda bir daha gelinecek bir yer olacak.



Hiç yorum yok: